vrijdag 27 december 2013

Een terugblik op het leven en overlijden van Flip

Flip


1-2-2001         16-12-2013


Het was een verrassing toen Erna Aarsen, één van de rolstoeldansers van Amstelveen, aankondigde dat ze een hulphond zou krijgen. Het was toen nog een vrij onbekend fenomeen. Vanaf het begin was ik veel met Golden Retriever Boris in de weer: ik mocht hem wassen en borstelen en meenemen naar het strand. Erna lag toen vaak in het ziekenhuis en Boris bleef dan bij mij. In de tussentijd ving ik ook enkele KNGF-hondjes op.
Toen Boris met pensioen zou gaan besloten we dat hij bij mij zou komen wonen. Op 8 september 2002 was het zover: en na een zorgvuldig geplande prepensioenperiode verhuisde Boris definitief naar Amstelveen. In Haarlem volgde Flip, (een zwarte kruising Labrador Retriever x Golden Retriever) Boris op.

Het duurde net iets meer dan één jaar. Ongeveer 6 weken na zijn 12e verjaardag (26 september 2003) maakten Erna en ik de zware gang naar de dierenarts. Boris liep nog één maal langs de plank waar bij de dierenarts de lekkere koekjes lagen en viel toen op onze benen in slaap. Helaas kreeg hij nog een epileptische aanval, maar daar heeft hij zelf niets meer van gemerkt. Hij stierf met zijn kop op mijn schoot. Het verdriet was groot, heel erg groot en met veel tranen ruimden we alle spullen op.

 Maar het beef trekken. Er kwamen verschillende honden voor korte tijd en in 2007 ging ik definitief op zoek. Ook al vond ik 8,5 jaar te oud, ik keek binnen een uur wel zes keer opnieuw naar die ene foto op een herplaatsingssite en het verhaal erbij. En enkele weken later verhuisde Golden Retriever Beau naar Amstelveen. Van een lekkere dikke, luie schommel, die erg weinig had geleerd veranderde zij in een slanke, sportieve, actieve en gehoorzame, maar heerlijk eigenwijze hond. We deden cursussen, wandelden veel en ze ging vrijwel altijd mee naar het werk. Ineens werd ze heel erg ziek en anderhalve dag later overleed ze, 11,5 jaar oud, op 26 november 2010 bij de dierenarts, terwijl ik er naast zat en haar aaide, hoewel ze al in coma was.

Gelukkig wisten we dat het nog maar een paar maanden zou duren voordat Flip aan zijn pensioen toe was, dus ondanks dat het verdriet opnieuw erg groot was – zeker door het afschuwelijke einde -, verliep het proces toch anders dan bij Boris. (Helaas moest ik in de maanden erna nog tweemaal naar de dierenarts, eerst met kater Jip, die suikerziekte had en epileptische aanvallen kreeg en toen met poes Janneke, die wat dement werd, eenzaam was zonder Jip, en waarschijnlijk een hersenbloeding heeft gekregen.)

Er volgde weer een prepensioenperiode, waarbij Flip steeds vaker in Amstelveen was. Op 2e Pinksterdag 2011 verhuisde hij definitief en 2 maanden later verhuisde hij mee naar Rijnsburg. We hadden een prachtige tijd met deze bijzondere hond. Wandelen, ook met Erna, zwemmen, spelen met de bal, knuffelen, aandacht vragen door zijn kop onder je arm te duwen, schoenen brengen en je achterna lopen met wat je had laten vallen…. Maar vooral een lieve, rustige, stabiele en betrouwbare hond!

Hij bleef er voor zijn leeftijd geweldig uitzien. Hij haalde, zoals 'afgesproken' met gemak zijn 12e verjaardag en soms fantaseerde we al over een leeftijd van 13 of 14 jaar! Wij hoopten in ieder geval dat hij toch minimaal een half jaar kon helpen met het opvoeden van onze pup Amy, die op 21 oktober 2013 in huis was gekomen.
Ineens betrapten we erop dat we het niet meer over een half jaar, maar over maanden, weken, een week hadden… In heel korte tijd leverde  hij heel veel in. Lopen ging moeizaam en zijn model veranderde. Ineens had hij ook een rare dikke buik.
Zaterdag wandelde ik samen met Amy en Flip met een vriendin met een even oude spaniël. Zondag kwam Erna en hadden we een heerlijke tijd in de duinen. We maakten veel foto's, maar we maakten ons ook zorgen!

Maandag 16 december 2013 hadden we een dag gepland naar Den Bosch en naar de familie van Amy. We wandelden met alle honden in Herperduin en Flip was op zijn manier actief, vooral omdat Marjolein een boterham in haar zak had. Maar we begonnen ons erop voor te bereiden dat de afspraak die ik 's morgens al voor de avond had gemaakt om even te overleggen met de dierenarts, wel eens heel anders zou kunnen worden ingevuld. Erna bedacht hetzelfde en bood aan om mee te gaan naar de dierenarts.

Om 19.00 uur kwam Erna en ze zag het direct: dit is het einde en we waren het er gelukkig allemaal helemaal over eens…
Het was vreselijk om Flip zijn tuig om te doen en met hem het huis uit te wandelen. Zo als altijd liep hij zo trouw en bereidwillig mee, terwijl bij ons de tranen stroomden.

Bij de dierenarts vertelden we in tranen dat we ons zorgen maakten en ook dat we absoluut niets meer wilden wat levensverlengend zou zijn. Flip was tenslotte bijna 13 jaar, had al jaren staar (zag hij nog wel iets?) en zijn gewrichten werden steeds slechter.
Beroepshalve somde de dierenarts alle mogelijkheden op en deed ook nog een punctie om te kijken of het bloed of ander vocht was in de buik. Het spoot er uit, maar was geen bloed, een relatief goed teken. Maar… een milt eruit halen of een andere operatie? Nee, we bleven bij ons standpunt en de dierenarts en de assistente gaven ons achteraf allebei gelijk: "Wij dachten tenminste aan het dier, en niet aan onszelf!" Dus: "Dan neemt u nu afscheid van Flip?". In duet: "Ja!".

Flip liep trouw mee naar de OK, wij gingen op de koude grond zitten en Flip kreeg een spuitje. Vrijwel direct viel hij op onze benen in slaap. Een tijdje later kwam de dierenarts en hij vroeg nogmaals of we het er mee eens waren en Flip kreeg zijn tweede spuit. Het duurde niet lang, of hij was overleden. We aaiden hem nog een poosje en ik sloot zijn ogen.
Als we naar hem keken zagen we dat de voorkant er oud, maar nog goed eruit zag, maar de achterkant was zichtbaar ziek. Nee, we waren geen week, geen dag, wellicht zelfs geen uur te vroeg!

Verdrietig reden we met het lege tuig terug naar huis, en we huilden met ons drieën om dit verschrikkelijke verlies. Erna reed naar huis en Ondine maakte een 'rouwbericht' voor mail en facebook.

Er kwamen vele tientallen reacties via post, mail en facebook. Flip was echt een speciale hond, die in zijn leven voor Erna heel veel heeft betekend maar ook veel andere mensen heeft geraakt.

Dat gaf troost, evenals de prachtige foto die in oktober van Flip was gemaakt en het schitterende fotoboekje dat Erna heeft samengesteld.
  
Rijnsburg, december 2013

Ondine de Hullu

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Hartelijk dank voor uw bericht!!!